ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که آدنومیوز چیست؟ آدنومیوز حالتی است که در آن پوشش داخلی رحم یا آدنومتر از دیواره رحم شکسته میشود. آدنومیوز ممکن است باعث حذف دوران قاعدگی، فشار در قسمت پایین شکم و نفخ شکم قبل از دوران قاعدگی شود.
این عارضه سیکلهای قاعدگی سنگین و دردهای آن را به همراه دارد. در بیشتر اوقات این درد تمام نقاط رحم را در بر میگیرد، اما گاهی ممکن است یک نقطه از رحم دچار درد شود. بیماری آدنومیوز بیماری خوش خیم است که تهدیدی برای زندگی فرد ایجاد نمیکند. اما دردهای پی در پی و خونریزیهای شدید باعث اختلال در زندگی روزمره و روابط زناشویی زنان میشود.
در ادامه با ما همراه باشید تا با بیماری آدنومیوز، علائم و ویژگیهای آن بیشتر آشنا شوید.
کمی بیشتر درباره آدنومیوز بدانید
علت دقیق این بیماری بهطور قطعی مشخص نیست و دانشمندان در حال تحقیق و بررسی برای پی بردن به علت این بیماری هستند. آدنومیوز باعث افزایش سطح تستوسترون میشود و معمولا پس از یائسگی از بین میرود.
نظریههای متفاوتی درباره علت این بیماری وجود دارد که در ادامه چند مورد از این نظریهها را بیان میکنیم:
- بافتهای اضافی در دیواره رحم که با افزایش سن بیشتر میشوند.
- رشد سریع بافتهای غیرطبیعی که به سمت دهانه رحم حرکت میکنند.
- پیدایش سلولهای بنیادی در دهانه رحم
- التهاب در دیواره رحم بعد از زایمان که ممکن است دیواره سلولهای رحم را از بین ببرد.
3 مورد از مهمترین علائم بیماری آدنومیوز
ممکن است بپرسید که آدنومیوز چیست و چه علائمی دارد؟ با وجود اینکه بعضی از زنان علائمی از این بیماری از خود نشان نمیدهند، برخی دیگر ممکن است علائمی را از خود نشان دهند که در ادامه مهمترین آنها را بیان میکنیم.
- خونریزیهای شدید و قاعدگی طولانی مدت
- دردهای شدید قاعدگی
- احساس فشار در زیر شکم و نفخ شکم
توصیه میشود در صورت بروز این علائم فورا با پزشک متخصص مشورت کرده و از مصرف هر گونه قرص و دارو جدا خودداری شود؛ زیرا مصرف خودسرانه دارو بدون اطلاع پزشک ممکن است اثرات جبرانناپذیری را به دنبال داشته باشد.
چه افرادی به آدنومیوز مبتلا میشوند؟
ممکن است بعضی زنان از خود بپرسند آدنومیوز چیست و چه کسانی به این بیماری مبتلا میشوند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم آدنومیوز یک بیماری شایع در بین زنان است که اغلب در زنان میانسال، زنانی که بچهدار شدهاند و زنانی که جراحی رحم انجام دادهاند، اتفاق میافتد.
با وجود اینکه بیماری آدنومیوز ناشناخته است، اما تحقیقات نشان میدهند که هورمونهای مختلف مانند استروژن، پروژسترون، پرولاکتین و هورمون تحریککننده فولیکول ممکن است باعث بروز این بیماری شوند.
نحوه تشخیص بیماری آدنومیوز
تا به الان دانستید که آدنومیوز چیست؛ در سالهای اخیر شایعترین روش برای تشخیص این بیماری انجام آزمایش هیسترکتومی و بررسی بافتهای رحم با استفاده از میکروسکوپ بود، اما حال با استفاده از تکنولوژی تصویربرداری این امکان برای پزشکان فراهم شده است تا بدون عمل جراحی بتوانند آدنومیوز را تشخیص دهند.
با استفاده از MRI و سونوگرافی واژینال، پزشکان میتوانند ویژگیهای این بیماری را در رحم مشاهده کنند. اگر پزشکان مشکوک به این بیماری شوند، اولین قدم معاینه فیزیکی است که از این طریق رحم بزرگ شده قابل تشخیص است.
سونوگرافی به پزشک این امکان را میدهد که رحم، پوشش داخلی و دهانه آن را مشاهده کند، اما با استفاده از سونوگرافی، بیماری آدنومیوز بهطور دقیق قابل تشخیص نیست و تنها میتوان سایر شرایط با علائم مشابه را رد کرد.
روش دیگری که برای تشخیص این بیماری استفاده میشود، سونو هیستروگرافی است که در این آزمایش محلول نمک به وسیله یک لوله کوچک وارد رحم میشود و تستهای مربوطه انجام میگیرد. همچنین MRI برای تشخیص آدنومیوز در زنانی که خونریزی شدید و غیرطبیعی دارند استفاده میشود.
علائم این بیماری با سایر بیماریهای مربوطه مشابه هستند، به همین خاطر در اغلب اوقات آدنومیوز با بیماری فیبروم رحم اشتباه گرفته میشود؛ در صورتی که این دو بیماری اصلا شبیه به هم نیستند. فیبرومها تومورهای خوش خیمی هستند که در داخل یا دیواره رحم رشد میکنند.
چگونگی درمان بیماری آدنومیوز
در قسمتهای قبل درباره این موضوع صحبت کردیم که آدنومیوز چیست و چه علائمی دارد؟ در این بخش میخواهیم نحوه درمان این بیماری را مورد بررسی قرار دهیم. درمان آدنومیوز با علائم شما و اینکه آیا بچهدار شدهاید یا خیر رابطه مستقیم دارد.
داروهای ضد التهاب: داروهای غیراستروئیدی معمولا 1 تا 2 روز قبل از قاعدگی شروع و تا چند روز اول پریود ادامه مییابند.
هورمون درمانی: پریودهای سنگین و دردناک را می توان با درمانهای هورمونی مانند IUD و آنالوگهای GNRH کنترل کرد.
آمبولیزاسیون رحمی: در این روش درمانی از ذرات ریز برای مسدود کردن رگهای خونی استفاده میشود که جریان خون را به آدنومیوز میدهد. این روش به کوچک شدن فیبروم ها کمک می کند.
آبلیشن آندومتر: در این روش پوشش داخلی رحم از بین میرود. این روش زمانی موثر واقع می شود که آدنومیوز عمیقا به دیواره رحم نفوذ نکرده باشد.
نتیجهگیری
آدنومیوز نوعی از بیماری زنان است که با پوشش داخلی رحم و شکستگی آن همرا است. این بیماری اگرچه تهدید جدی برای فرد ایجاد نمیکند، اما باعث میشود که زندگی زناشویی و کارهای روزمره او دچار اختلال شود.
علت دقیق این بیماری هنوز مشخص نیست و دانشمندان و پزشکان در حال بررسی این موضوع هستند که چه عاملی باعث بروز بیماری آدنومیوز می شود. این بیماری ممکن است در برخی زنان از خود علائمی را نشان دهد، اما در برخی دیگر ممکن است هیچ علائمی مشاهده نشود.
همانطور که گفته شد این بیماری شایعترین بیماری در بین زنان است که معمولا زنان میانسال و زنانی که رحم خود را عمل کردهاند اتفاق میافتد. نحوه تشخیص این بیماری نیز در این مطلب بیان شد. همچنین چگونگی درمان این بیماری را بیان کردیم که میتواند در روند بیماران مبتلا به آدنومیوز مفید باشد.