سرطان تخمدان زمانی رخ میدهد که سلولها بهصورت غیرعادی رشد کنند و تکثیر شوند و در نهایت تومور ایجاد شود. این سرطان ممکن است هم در سنین پایین و هم در سنین بالا رخ دهد. اگر شما فکر میکنید به این نوع سرطان مبتلا شدهاید، ادامه مطلب را از دست ندهید. به این ترتیب میتوانید از این بیماری، انواع راهکارهای درمانی و روشهای پیشگیری اطلاع حاصل کنید و تصمیم درست را جهت درمان خود بگیرید.
سرطان تخمدان چیست؟
سرطان تخمدان زمانی رخ میدهد که سلولهای غیرطبیعی و کنترل نشده در تخمدانها تکثیر شوند. در نهایت این تکثیرات غیرقابل کنترل، موجبات رشد تومور را فراهم میکنند. این نوع سرطان اگر زودتر تشخیص داده نشود، ممکن است در بافتهای اطراف رشد کند و به نواحی دیگر بدن سرایت کنند.
این سرطان انواع مختلفی دارد. نوع سرطان شما بستگی به نوع سلولی دارد که فرایند رشد در آن اتفاق افتاده است.
علل بروز سرطان تخمدان
هنوز مشخص نیست که چه چیزهایی باعث سرطانهای تخمدان میشوند، اگرچه پزشکان مواردی را شناسایی کردهاند که میتواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.
پزشکان میدانند که این سرطان زمانی شروع میشود که سلولهای داخل یا نزدیک تخمدانها جهشی در DNA خود ایجاد کنند.
دی ان ای یک سلول، حاوی دستورالعملهایی است که به سلول دستور میدهد چه کاری انجام دهد. جهش، به سلولها میگوید که بهسرعت رشد کنند و تکثیر شوند و تودهای (تومور) از سلولهای سرطانی ایجاد کنند. سلولهای سرطانی زمانی به زندگی خود ادامه میدهند که سلولهای سالم از بین بروند. آنها میتوانند به بافتهای دیگر نیز حمله کرده و از تومور اولیه جدا شوند و به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند.
چند نوع سرطان تخمدان وجود دارد و نحوه تشخیص آن چگونه است؟
تشخیص نوع سرطان شما بستگی به سلولی دارد که سرطان در آن شروع میشود. سلولها به پزشک کمک میکنند تا تشخیص دهند کدام درمان برای شما بهترین گزینه است.
انواع این سرطان عبارتند از:
سرطان اپیتلیال تخمدان: از رایجترین نوع سرطان است. این سرطان شامل چندین زیرمجموعه مانند سرطان سروز و کارسینوم موسینوس است.
تومورهای استرومایی: تومورهای نادری که معمولاً در مراحل اولیه نسبت به سایر سرطانهای تخمدان قابل تشخیص هستند.
تومورهای سلول زایای: نوعی از سرطانهای نادر تخمدان است، معمولاً در سنین پایینتر رخ میدهد.
چه عواملی باعث بروز سرطان تخمدان میشوند؟
ابتلا به سرطان تخمدان به عوامل زیادی بستگی دارد. از جمله عواملیکه خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سن: افزایش سن خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد. اغلب، افراد مسن درگیراین سرطان میشوند.
- تغییرات ژنی: درصد کمی از خطر ابتلا به این سرطان ناشی از تغییرات ژنی است که از والدین به شما ارث رسیده است. ژنهای خطرناک که خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهند عبارتند از BRCA1 و BCA2 است. چندین تغییرات ژنی دیگر که باعث افزایش خطر ابتلا به این سرطان میشوند شامل تغییرات ژنی مرتبط با سندرم لینچ و ژنهای RAD51C,BRIP1,RAF51D است.
- سابقه خانوادگی: اگر در خانواده شما سابقه ابتلا به این بیماری وجود دارد، خطر ابتلا به آن افزایش مییابد.
- اضافه وزن
- هورمون درمانی: هورمون درمانی برای کنترل علائم یائسگی میتواند خطر ابتلا به این سرطان را افزایش دهد.
- اندومتریوز: آندومتریوز یک اختلال دردناک است. در آن بافتی در خارج از رحم شما تشکیل میشود که شبیه به بافت داخلی رحم شما است.
- سن شروع و پایان قاعدگی: سن شروع و پایان قاعدگی در سنین پایین و در سنین بالاتر خطر ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
علائم سرطان تخمدان چیست؟
زمانی که سرطان تخمدان در مراحل اولیه است، ممکن است علائم قابل توجهی ایجاد نکند. هنگامی علائم سرطان رخ میدهد باز هم تشخیص آن ساده نیست و بیشتر این علائم به سایر بیماریها نسبت داده میشود.
علائم و نشانههای این سرطان شامل موارد زیر است:
- نفخ یا تورم شکم
- احساس سیری در هنگام غذا خوردن
- کاهش وزن
- ناراحتی در ناحیه لگن
- خستگی
- کمر درد
- یبوست ناشی از اختلال در روده
- نیاز مکرر به ادرار کردن
اگر علامت یا علامتهایی دارید که باعث نگرانی شما شده است، حتماً به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
راههای پیشگیری از سرطان تخمدان چیست؟
هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد. اما راههایی وجود دارد تا خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهد.
مصرف قرص ضدبارداری ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. این قرصها بهدلیل داشتن عوارض جانبی حتماً از طریق دکتر تجویز شوند تا مشکلی برای شما رخ ندهد.
اگر علائمی دارید که ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهد، باید حتماً این موضوع را با پزشک معالج خود در میان بگذارید تا اقدامات کافی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام شود.
درمان سرطان تخمدان
راهکارهای زیادی برای درمان سرطان تخمدان وجود، اما برای انتخاب نوع راهکار درمانی برای سرطان شما باید موارد زیر را مورد بررسی قرارداد:
- اندازه و نوع غده سرطانی شما
- محلی که سرطان قرار دارد
- میزان گسترش سرطان
- سلامت عمومی شما
انواع درمانهای سرطان تخمدان
خوشبتانه تاکنون راهکارهای درمانی متعددی برای درمان این نوع سرطان ارائه شده که در ادامه برخی از مهمترین آنها را مطرح می کنیم.
جراحی: این سرطان اگر زود تشخیص داده شود (یعنی اگر سرطان شما در مراحل اولیه باشد)، قابل درمان است. اگر سرطان به سایر قسمتهای بدن شما گسترش یافته باشد، ممکن است برای برداشتن تودهها به جراحی نیاز داشته باشید. این جراحی شامل اندامهای زیرمیشود:
- تخمدانها و لولههای فالوپ (سالپنگو اوفورکتومی دوطرفه)
- دهانه رحم شما از واژن (دهانه رحم) و رحم شما (هیسترکتومی شکمی) این جراحی نیز ممکن است شامل برداشتن قسمتهایی از روده باشد.
شیمی درمانی: شیمی درمانی یعنی استفاده از داروهای شیمیایی که با سوزن به ورید تزریق میشود. این داروها وارد خون میشود و روند بهبودی بدن را شروع میکنند. این روند ممکن است ماهها طول بکشد.
داروهای هدفمند: به داروهای شیمیایی که بر سلولهای سرطانی اثر میگذارند نه سلولهای طبیعی بدن دارودرمانی هدفمند میگویند .این روش نسبت به بقیه درمانها چندان تاثیرگذار نیست.
درمانهای هورمونی
کلام آخر
همانطور که گفته شد سرطان تخمدان از تکثیر و رشد غیرعادی سلول ناشی میشود. در مراحل اولیه ممکن است علائم خاصی نداشته باشد، اما این امکان وجود دارد که آن را تشخیص داد. اگر در مراحل اولیه روند درمانی را آغاز کنید، سرطان به راحتی درمان میشود و اگر در بدن گسترش یابد، باید راهکارهای درمانی مناسب که پزشک آن را تعیین کرده را انجام دهید.