رحم از مهمترین و حیاتیترین اعضا در بدن زنان است. این عضو واسطهای برای خلقت انسان است؛ یعنی به کمک آن انسان متولد میشود. ازاینرو بروز هرگونه عارضه و اختلال در عملکرد آن باعث میشود تا خلقت انسان مختل شود. سرطان دهانه رحم از شایعترین عارضههای مرتبط با این عضو است.
در این مطلب سعی شده است تا هرآنچه که خانمها باید درمورد سرطان رحم و علائم آن بدانند را بیان کنیم.
نگاهی کلی به سرطان دهانه رحم
این عارضه در اثر رشد غیرطبیعی و بیش از حد سلولهای پوششی دهانه رحم به وجود میآید. دهانه رحم در بدن زنان بین واژن و رحم قرار دارد. اگر این عارضه بهموقع تشخیص داده نشود و فرد مبتلا تحت درمان قرار نگیرد، این احتمال وجود دارد که زندگی شخص را به خطر بیندازد.
لازم به ذکر است که در گذشته درصد بیشتری از بانوان در اثر این عارضه جان خود را از دست میدادند، اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی در حوزه پزشکی مراحل درمانی مختلفی باتوجهبه ماهیت بیماری و خصوصیات فرد مبتلا به این عارضه بکار گرفته میشود.
آگاهی سریع از این عارضه بهمراتب پروسه درمانی را آَسانتر میکند که با آزمایشهای زیر میتوان این عارضه زنانه را تشخیص داد:
- آزمایشهای پاپاسمیر
- آزمایش HPV
- واکسن HPV
بررسی علائم بروز سرطان دهانه رحم
بروز تغییرات سرطانی در سلولهای دهانه رحم بهندرت باعث ایجاد علائمی قابل تشخیص میشود. ازاینرو تشخیص این اختلال در رحم از طریق انجام آزمایشهای غربالگری دهانه رحم امکانپذیر خواهد بود. شایعترین علائم بروز تغییرات اولیه در سلولهای دهانه رحم و تبدیل آنها به سلولهای سرطانی به شرح زیر است:
- خونریزی غیرطبیعی واژن پس از یائسگی
- درد شدید و مداوم در لگن
- درد شدید هنگام مقاربت
- خونریزی غیرطبیعی پس از مقاربت
- خونریزی واژینال غیرطبیعی بین پروسههای عادات ماهیانه
- خونریزی قاعدگی بیش از حد طبیعی یا طولانیمدت
- ترشحات خونی رقیق یا بدون بو و رنگ از واژن
- کاهش وزن غیرطبیعی
- ادرار بیش از حد
- بروز درد و اختلال حین دفع یا ادرار
موارد ذکر شده احتمال دارد نشانه بروز برخی عارضههای دیگر باشد، اما افراد باید در صورت بروز این علائم به پزشک متخصص مراجعه کنند.
علل بروز سرطان دهانه رحم چیست؟
دلیل بروز این عارضه در زنان بهطورقطع مشخص نشده است، اما مهمترین عواملی که باعث بروز آن میشوند موارد ذکر شده در زیر هستند.
استفاده طولانیمدت از داروی تاموکسیفن
تاموکسیفن دارویی برای درمان و پیشگیری از سرطان سینه است. این دارو با برهم زدن تعادل استروژن در بدن یکی از عوامل تأثیرگذار در بروز سرطان در دهانه رحم به شمار میرود. همچنین این دارو با افزایش میزان وزن ریسک مبتلا شدن به این عارضه را افزایش میدهد.
استفاده از داروی دی اتیل استیل بسترول (DES)
اگر مادر در دوران بارداری برای جلوگیری از سقط جنین این دارو را مصرف کند، احتمال بروز این سرطان در فرزند دختر آن بهشدت افزایش مییابد. چرا که این دارو نوعی استروژن بوده و عاملی برای تغییر در شکل سلولهای دهانه رحم به شمار میرود.
برهم خوردن تعادل در تولید میزان هورمون استروژن
مهمترین عامل بروز سرطان در دهانه رحم عدم تعادل در میزان ترشح استروژن است. عدم تعادل در میزان ترشح این هورمون بهمراتب احتمال ابتلای بانوان را به این عارضه افزایش میدهد.
لازم به ذکر است که اضافهوزن، تحرک کم و دیابت تأثیری مستقیم بر تولید هورمون استروژن در بدن دارند.
مبتلا شدن به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
این ویروس یکی از مهمترین عوامل بروز این نوع از سرطان و انواع مختلف آن در زنان به شمار میرود. ویروس پاپیلومای انسانی با تأثیرگذاری روی سلولهای رحم، پس از گذشت سالها فرد را به سرطان مبتلا میکند.
سایر عوامل مؤثر در بروز سرطان دهانه رحم عبارتند از:
- سیستم ایمنی ضعیف
- مصرف مداوم قرص ضدبارداری
- سیگارکشیدن
بررسی مراحل تشخیص سرطان دهانه رحم
پس از انجام غربالگری اگر مشکوک به عارضه سرطان در دهانه رحم باشید، به پزشک متخصص معرفی میشوید و باید آزمایشهای ذکر شده در زیر را در سریعترین زمان ممکن انجام دهید.
- آزمایش پاپاسمیر
در این آزمایش، بخشی از سلولهای دهانه رحم برای بررسی سرطانی یا غیرسرطانی بودن از دهانه رحم برداشته میشوند. لازم به ذکر است که این آزمایش یکی از اصولیترین روشهای تشخیص این عارضه به شمار میرود. همچنین آزمایش پاپاسمیر برای تشخیص انواع عفونتهای رحمی مورد قرار میگیرد.
- معاینه دهانه رحم بهوسیله کولپوسکوپ
این معاینه هیچ خطر و عوارضی به دنبال ندارد و پزشک برای معاینه دهانه رحم از کولپوسکوپ استفاده میکند. کولپوسکوپ به پزشک این امکان را میدهد که با مشاهده نواحی داخلی واژن ضایعات سرطانی را تشخیص دهد.
- بیوپسی یا نمونهبرداری
در این روش تشخیص سرطان در دهانه رحم، قسمتی از بافت دهانه رحم برای بررسی سلولهای سرطانی خارج میشود. در بیوپسی احتمال دارد حین نمونهبرداری با خونریزی و ترشح واژنی روبهرو شوید که جای نگرانی نیست. لازم به ذکر است که این روش در مطب پزشک با بیحسی موضعی انجام میشود.
بررسی روشهای درمانی سرطان دهانه رحم
انتخاب روشهای درمانی برای این عارضه به عواملی مانند ماهیت بیماری، مرحله بیماری، وضعیت جسمی و سایر موارد دیگر بستگی دارد. بهطورکلی روشهای درمانی سرطان در دهانه رحم به شرح زیر است.
- رادیوتراپی
در این روش درمان، از پروتون یا اشعه ایکس برای تحلیل و ازبینبردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
- شیمیدرمانی
در شیمیدرمانی فرد مبتلا به این عارضه با استفاده از مواد و داروهای شیمیایی به دو صورت تزریقی و خوراکی همراه با رادیوتراپی درمان میشود.
- تارگت تراپی
در این روش درمان تمرکز روی سلولهای سرطانی است.
- ایمونوتراپی
در ایمونوتراپی تمرکز روی افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن است.
- جراحی
قطعیترین روش درمانی این نوع سرطان در زنان جراحی است که عموماً در مراحل اولیه پیشنهاد میشود.
کلام آخر
اگر به سرطان دهانه رحم دچار شدهاید یا باتوجهبه موارد ذکر شده در این مطلب احتمال میدهید که با آن مبتلا شدهاید، پیش از اقدام به هرگونه درمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. لازم به ذکر است که این عارضه قابلدرمان بوده و جای نگرانی وجود ندارد.