در حال حاضر بستن لوله های رحمی در بین بانوان رواج زیادی پیدا کرده است. انجام این عمل یکروزه و معمولا به صورت سرپایی با استفاده از بیحسی انجام میشود. اما در مواردی با توجه به نوع بدن فرد انجام این عمل با بیهوشی صورت میگیرد. به طورکلی عمل بستن لولههای رحم عمل پرخطری نیست و انجام آن بسیار ساده است. در ادامه با ما همراه باشید که از نکات مهم، شرایط و عوارض این عمل آگاه شوید. آشنایی با این نکات میتواند به شما کمک زیادی جهت انجام این عمل کند.
بستن لوله های رحمی برای چه کسانی مناسب است؟
انجام این عمل برای کسانی مناسب است که دیگر قصد باردارشدن ندارند. قبل از انجام این عمل جلسه مشاورهای برای زن و شوهر تشکیل میشود که زوجین با اطمینان کامل آن را انجام دهند و بعدا پشیمان نشوند. پس اگر قصد انجام این عمل را دارید، ابتدا با همسر خود مشورت کنید و با آگاهی کامل در این راه قدم بگذارید.
اقدامات لازم قبل از انجام عمل
قبل از این عمل، انجام آزمایشهای خون و سونوگرافی و آزمایشهای لگن ضروری است. بنابراین اگر قصد دارید عمل بستن لولههای رحم را انجام دهید، انجام این آزمایشها و مصرف برخی داروهایی که پزشک تجویز میکند نقش مهمی در موفقیتآمیز بودن این جراحی دارد. همچنین 8 ساعت قبل از عمل نباید چیزی بخورید و اگر داروهای خاص مصرف میکنید، حتما پزشک را در جریان بگذارید.
روشهای انجام بستن لوله های رحمی
این جراحی به کمک روشهای مختلفی صورت میگیرد. اما روشهایی که بیشتر از بقیه کاربرد دارند، جراحی به وسیله لاپاراسکوپی و مینیلاپاراتومی است. در این نوع جراحی قسمتی از لولههای رحم را میسوزانند یا به وسیله گیرههای مخصوص لولهها را میبندند. معمولا در انجام این جراحی، بیهوشی صورت نمیگیرد و تنها بیحسی اعمال میشود. این جراحی درد زیادی ندارد و معمولا پس از چند ساعت بیمار مرخص میشود.
چه کسانی نباید این جراحی را انجام دهند؟
عمل بستن لولههای رحم برای برخی افراد میتواند خطرناک باشد و این افراد نباید این جراحی را انجام دهند. اگر شرایط زیر را دارید، جزو افرادی محسوب میشوید که عمل بستن لولههای رحم برایشان ممنوع است. این موارد عبارتند از:
- ابتلا به سرطان و التهاب لگن
- خونریزیهای شدید واژن
- سابقه داشتن بیماریهای قلبی و عروقی
- سابقه بیماری دیابت
- سابقه سقط جنین
بنابراین اگر قصد بستن لولههای رحم خود را دارید، در صورت داشتن سابقه هرکدام از موارد بالا حتما باید با پزشک مشورت کنید. پزشک بعد از بررسی شرایط شما تصمیم میگیرد که آیا میتوانید این عمل را انجام دهید یا خیر.
مزایای بستن لوله های رحمی
بستن لولههای رحم مزیتهایی دارد که باعث شده بسیاری از افراد آن را انجام دهند. بنابراین اگر به فکر بستن لولههای رحم خود هستید، بهتر است که با مزیتهای این عمل آشنا شوید. مهمترین مزیت انجام این عمل، جلوگیری دائمی از باردار شدن است و بستن لولهها اختلالی در رابطه جنسی ایجاد نمیکند. همچنین این عمل به مراقبتهای روزانه نیازی ندارد و باعث پیشگیری از سرطان تخمدان نیز میشود.
مهمترین معایبی که بستن لولههای رحم دارد
انجام این عمل درکنار مزایا، معایبی نیز دارد. مهمترین معایب این عمل که حتما باید به آن توجه کنید، عبارتند از:
- بستن لولههای رحم نیازمند عمل جراحی است
- در مواردی ممکن است باعث ایجاد عفونت شود
- در صورت پشیمانی از انجام این عمل، مجددا باید عمل بازکردن لولههای رحم انجام شود
بنابراین اگر قصد انجام این عمل را دارید، حتما مزایا و معایب آن را درنظر بگیرید و با توجه به شرایطی که دارید تصمیمی قطعی برای انجام این کار بگیرید.
مراقبتهایی که پس از این عمل باید انجام شود
مراقبتهای بعد از عمل بستن لوله های رحمی نقش مهمی در موفقیتآمیز بودن آن و جلوگیری از عفونت دارد. پس اگر این جراحی را انجام دادهاید، ضروری است که نکات زیر را رعایت کنید.
- استراحت به مدت 3 الی 5 روز
- رعایت بهداشت محل بخیه و استحمام
- نداشتن رابطه جنسی به مدت 1 الی 2 هفته
- مصرف منظم داروهایی که پزشک تجویز کرده است
با رعایت این نکات و انجام دادن نکات مراقبتی گفته شده توسط پزشک، میتوانید نتایج موفقی از انجام این عمل بگیرید و از خطرات احتمالی جلوگیری کنید.
بین لوله رحم چه خطراتی به دنبال دارد؟
عمل بستن لولههای رحم معمولا خطری ندارد و بیشتر اوقات با موفقیت انجام میشود. اما در مواردی نیز افراد با عوارضی بعد از جراحی مواجه شدهاند. این عوارض به شرح زیر هستند:
- احتمال بیشتر شدن خونریزی در دوران قاعدگی
- احتمال بارداری خارج از رحم
- دردهای شدید در ناحیه شکم
- احتمال بروز بیماریهای لگنی
- عفونت در محل بخیه
- صدمه دیدن مثانه
- تب شدید
توجه داشته باشید که این عوارض در موارد کمی مشاهده شدهاند. به طورکلی بروز عوارض پس از انجام این عمل بستگی به شرایط بدنی افراد دارد. بنابراین ضروری است که قبل از انجام جراحی با پزشک مشورت کرده و شرایط بدنی خود را از همه نظر بررسی کنید.
تاثیر بیهوشی بر فرد پس از عمل
معمولا بیهوشی در انجام این عمل خطری برای بیمار ایجاد نمیکند. اما بهتر است که برای انجام این جراحی از بیحسی استفاده شود. زیرا در مواردی مشاهده شده که فرد به دلیل تاثیر بیهوشی دچار مشکلات زیادی شده است. پس بهتر است که برای انجام این عمل مخصوصا برای افرادی که دچار بیماریهای قلبی و عروقی هستند، از بیحسی موضعی استفاده شود.
سخن پایانی
در حال حاضر روشهای زیادی برای جلوگیری از بارداری وجود دارد و بستن لوله های رحمی یکی از روشهای دائمی برای پیشگیری از بارداری است. در این مقاله همه چیز درباره انجام این عمل، نکات ضروری و مزایا و معایب آن گفته شد. با توجه به نکات گفته شده در این مقاله و مشورت با پزشک میتوانید تصمیم خود را به صورت قطعی برای انجام این عمل بگیرید. توجه داشته باشید که هرچند این عمل نسبت به سایر جراحیها آسانتر است، اما باز هم نوعی جراحی محسوب میشود و ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد.